Als ADHD-coach ben ik eigenlijk helemaal niet zo bezig met ADHD. Beter plannen, op tijd komen, je huis opruimen, is helemaal niet zo’n ‘big deal’ voor de vrouwen die ik coach.
Hun omgeving heeft daar vaak veel meer last van dan zijzelf. Soms zelfs jarenlang. Stel, je krijgt als kind heel vaak te horen: ‘denk toch eens na voordat je iets zegt’. Of: ‘doe niet zo boos. ‘Wat ben je toch weer druk’. Dan ga je op een gegeven moment ook echt geloven dat je te druk, te boos of te impulsief bent. Het zit als het ware getatoeëerd in je brein.
Je krijgt de boodschap mee dat je niet oké bent. En erger: je bent dat ook gaan geloven.
Als gevolg hiervan doe je je stinkende best om vooral niet-boos, niet-dromerig, of niet-chaotisch te zijn. Je leven staat in het teken van vermijden, en doen ‘wat hoort’ in plaats van wat werkt voor jou. Stel, jouw ADHD-thema is rommel. Je hebt veel kwaliteiten, maar opruimen is nu niet het eerste wat in je opkomt als je jouw talenten benoemt. Dat maakt op zich helemaal niks uit. Er is genoeg plek op deze wereld voor mensen die niet zo van opruimen houden. Als je als kind echter altijd te horen hebt gekregen dat je zo slordig bent, wordt het wel een probleem voor je.
Je zou dan zomaar de overtuiging kunnen hebben dat je huis altijd pico bello op orde moet zijn als je bezoek krijgt. Je bent continu aan het poetsen en ruimen, terwijl je dit eigenlijk haat. je krijgt veel meer energie van schilderen of met de hond wandelen. Als dat een keer gebeurt is er niks aan de hand. Maar als het een patroon is geworden, wéét je waarschijnlijk niet eens meer wat je lijf nodig heeft. Dan ben je ver afgedwaald van jezelf.
De gevolgen hiervan zijn van heftig; grote onzekerheid, woede, angst, depressies. Het kan ook zijn dat je helemaal ‘onderduikt’; je trekt je steeds meer terug uit het leven, en je wereld wordt steeds kleiner. Omdat dit de enige manier is waarop jij je veilig voelt. Of je ontwikkelt verslavingsgedrag, om de spanning en heftige emoties te dempen.
Als je hier last van hebt, heb je veel meer last van de gevolgschade van ADHD, dan de ADHD zelf!
En dit is nu precies waar de vrouwen die ik coach last van hebben. Zij formuleren het zo:
Ik doe nog steeds wat mijn ouders willen, maar ik wil zo graag mijn eigen leven leiden.
Als ik achterom kijk, lijkt het alsof mijn leven een slagveld is. Zoveel ruzies en drama’s… Ik verlang zo naar een leven dat gewoon lekker loopt.
Ik voel me chronisch onrustig. Om me weer een beetje rustig te voelen ga ik drinken of vechten. Hoe kom ik van die onrust af?
Ik vind sociale omgang best lastig. Ik ben zo in m’n hoofd dat ik de helft van de gesprekken mis. Dat kost me heel veel energie, maar toch zou ik er graag bij willen horen.
Dit allemaal verschillende hulpvragen. Toch is er een rode draad die hen verbindt. Zij willen zichzelf allemaal weer terugvinden. Een leven leiden dat voor hun werkt. Herken je dit?
Hoe doe je dat, jezelf weer terugvinden?
Door te ontdekken wat jou blij maakt
Natuurlijk willen we ons allemaal blij voelen (of voldaan, tevreden, dankbaar, wat voor jou maar belangrijk is). Maar er is nog iets: als je je blij voelt, kun je je niet tegelijkertijd ook angstig, onrustig of gestrest voelen. En dat kan net zijn wat je nodig hebt. Je brein versterkt alles wat je aanbiedt aan gedachten, gevoelens en gedrag. Je bent waarschijnlijk heel goed in bang, onrustig of gestrest zijn. Daag jezelf uit en voed je brein met positieve stemmingen en emoties!
Door je eigen gebruiksaanwijzing te ontwerpen en te gaan leven.
Wat vind jij echt belangrijk? Met welke mensen wil jij je omringen? Wat geeft je energie, en waar loop je op leeg? Wat kun je doen om je energie hoog te houden?
Door uit te spreken wat je echt wil neerzetten in het leven
Als je niet weet wat je wilt, kom je in het leven van een ander terecht. En misschien zit je daar al…. Wil je dat?
Door te ontspannen
Kort is al voldoende. Al mediteer je maar 5 minuten per dag. Of maak een wandeling. Doe iets wat jou ontspant. Als je ontspannen bent, kun je veel beter helder nadenken, en creatieve oplossingen verzinnen. Tegelijkertijd is dit misschien wel het moeilijkste voor je. Als je continu ‘aan’ staat, en veel onrust, spanning en een gevoel van urgentie met je meesleept, is ontspannen waarschijnlijk het laatste waar je aan denkt. Je ervaart misschien veel weerstand. Weet dan dat die momenten van ontspanning des te effectiever zijn!
Hier kun je natuurlijk zelf mee aan de slag. Hulp nodig? Kijk hier of mijn coachaanbod iets voor je is. Of neem contact met op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!