Vrouwen en ADHD

ADHD zegt iets over je gedrag. Hoe hyperactief, impulsief en onoplettend je bent. En dan zijn er veel combinaties en verschijningsvormen. Geen ADHD-er is immers hetzelfde! Alleen, gedrag is vaak aan de buitenkant waarneembaar. Dit zegt echter niet wat er van binnen bij iemand gebeurt, en hoeveel last iemand daarvan heeft. En dat is voor mij het belangrijkste.

Hoe overvol is jouw hoofd, en hoeveel last heb je daarvan in het dagelijks leven?

Dat laatste is belangrijk! Als je ADHD hebt, maar je doet je ding en jij (of je omgeving) hebt geen last van je gestuiter of je dromerigheid, ga daar lekker mee door.

Maar als er te veel stress en chaos is in je leven, trek dan aan de bel. Want al die stress zorgt ervoor dat je vermogen om te functioneren, te leren en plezier te maken een heel stuk kleiner is.

Als ik het heb over ADHD, bedoel ik ook ADD. Als jij ADD hebt, heb je net zoveel last van je overvolle hoofd als iemand met ADHD. Alleen is het bij jou in eerste instantie minder zichtbaar voor de buitenwereld. Omdat je eerder dromering en afwezig bent dan hyperactief.

Welke vorm je ook hebt is niet zo relevant. Er zijn zoveel combinaties mogelijk. Een diagnose is voor mij ook niet relevant. Uiteindelijk gaat het er om waar jij last van hebt, en wat jij aan wilt pakken.

Van 'hoe het hoort' naar 'wat werkt wel'

Als je een vrouw bent met ADHD weet je doorgaans heel goed wat er van je verwacht wordt. Je hebt waarschijnlijk als kind vaak de boodschap gekregen dat jouw gedrag – en daarmee jijzelf - niet oké bent. Je was te onhandig, te snel boos, te dromerig of te saai. Als je dat maar vaak genoeg hoort, ontwikkel je allemaal ‘trucjes’ om daar weer mee te dealen. Als dat nou positieve strategieën zijn is er niet zoveel aan de hand. Dan zoek je steun, en ga je met jezelf aan de slag. Maar als je als kind niet gesteund en bekrachtigd bent, is de kans groter dat je veel last hebt van onzekerheid, angststoornissen, of bijvoorbeeld woedeaanvallen.

De kans is groot dat je heel hard aan het werk bent om je aan te passen aan ‘hoe het hoort’. Want wie wil er nu saai zijn? Dit kost natuurlijk bakken energie. Waar je al niet zoveel van hebt als je erg onzeker of angstig bent, en bijvoorbeeld regelmatig met de fles op de bank zit. Je moet toch ergens je ontspanning vandaan halen….

Wat allemaal niet helpt, is dat ADHD bij vrouwen nog steeds niet, of vaak heel laat wordt herkend, of gediagnosticeerd. Dit is vooral het geval bij vrouwen die de ADD-variant hebben. Daardoor ziet niemand jouw worsteling, en kun je je heel eenzaam voelen.

Herken jij dit bij jezelf?

Dan kom jij waarschijnlijk vriendelijk en aangepast over. Je doet erg je best op school, in je werk, of in je sociale leven. Je hebt er veel voor over om te maskeren dat je brein overuren maakt.

Het is chaos in je hoofd, en misschien ook in je leven. Omdat je je hiervoor schaamt, en ook vaak last hebt van perfectionisme en een groot verantwoordelijkheidsgevoel, doe je er gewoon nog een tandje bij. Jouw vriendelijke glimlach verbergt een hoop pijn en wanhoop.

Dit incongruente gedrag kun je vaak jarenlang volhouden!

Totdat er een groot ‘live event’ gebeurt. Dan stort het hele kaartenhuis in elkaar, omdat dat kleine beetje ruimte dat je nog had voor jezelf, in beslag wordt genomen door een baby, een nieuwe baan, mantelzorgtaken, of wat dan ook.

Dat ingestorte kaartenhuis wordt dan een burnout genoemd. Of een depressie, of een angststoornis. Terwijl het eigenlijk gewoon de gevolgschade is van ADHD.

En dat is zo zonde! Want al die strandballen die je al zo lang onder water duwt omdat je je er als kind al voor schaamde, kunnen zomaar kernkwaliteiten zijn als volwassenen. Kwaliteiten waar je nu niet bij komt, omdat je alle aandacht richt op het verbergen van wat je níet wilt.

Ben jij dit? 

Dan is het allereerst tijd om op stoppen dat overvolle ADHD-hoofd van je nog meer te vullen met ‘hoe het hoort’ gedrag.

Als je nu eens je focus nu gaat verleggen naar wat wél werkt voor je? Als je nu eens gaan ontdekken wat je verlangens zijn en waar je energie van krijgt? In plaats van een perfect beeld hoog te houden en heel hard werken om daaraan te voldoen?

Dan komt er veel meer ruimte vrij. Ruimte die je kunt vullen met een leven waar je energie van krijgt. Dat fijner en meer ontspannen is. Voor jezelf, en voor je omgeving.

Klinkt dit goed? Bel voor een gratis kennismakingsgesprek.

Door het traject ben ik veel bewuster geworden van de manier waarop mijn ADHD zich uit, en dat ik een eigen, unieke aanpak nodig heb om er goed mee om te gaan. Ik zit ook een stuk lekkerder in mijn vel, en weet nu beter wat ik echt wil.  Ik ga ook steeds beter om met mijn uitstelgedrag.

Lieke (26)

Kies wat bij je past

Losse coachsessies

Pijl-wit

Coachtraject

Pijl-wit