Hoe stel je doelen met je overvolle enthousiaste ADHD-hoofd?

Natuurlijk hoef je geen doelen te stellen, alleen omdat het eind december is.

Maar er is geen reden om het NIET te doen toch? Als je echt een vervullend leven wilt leiden kun je niet meer zonder plannen en doelen. En dat is best een lastig ding voor veel vrouwen met ADHD en hun overvolle hoofd. Hoe doe je dat nou, zodanig dat het voor je werkt? En dat je niet na twee hoopvolle weken (weer) de handdoek in de ring gooit?

Ik geef je hier graag een paar methodes mee. Methodes die voor mij goed werken. Op basis hiervan kun je jouw doelenstrategie in elkaar knutselen

Methode 1: wat is je hoofddoel?

Ik ben erg voor de combinatie: hoofddoel, (sub)doel of doelen, en smartstappen.

Je hoofddoel of missie is waar je van aan gaat. Daar wil je een yess gevoel bij ervaren. Daar wil je echt voelen wat het je gaat opleveren, als je het bereikt hebt.

Je gut feeling en intuïtie zijn hier leidend, niet je hoofd. Want dat weet altijd wel weer redenen te bedenken waarom je het niet zou moeten doen.

Een voorbeeld is: gezondheid. Ga voelen wat het je zou opleveren als je je echt fit en gezond voelt. Wat was de laatste keer dat je je zo voelde? Sliep je beter? Ervaarde je meer focus en rust? Was je slanker? Voelde je je fitter? Meer ontspannen?

Op basis hiervan bepaal je jouw subdoel of subdoelen. Deze doelen helpen je om je hoofddoel te realiseren.  Ze zijn ook concreter, maar hoeven niet smart te zijn. Je wilt afvallen, of meer sporten. De juiste voedingssupplementen nemen. Meer ontspanning en plezier ervaren.

Dit is belangrijk bij het stellen van je subdoelen:

  • Stel dat je ingang niet een hoger liggend doel of missie is. Je wilt gewoon afvallen. Het kan je echt helpen daarna toch op zoek te gaan naar dat hoger liggende doel. Waarom wil je afvallen? Als je weet waarom je het doet, maak je het echt een doel van jezelf, en houd je het makkelijker vol.
  • Formuleer ze positief. Dus niet: ik wil minder stress, maar: meer plezier of rust. Je wilt je focus op plezier, niet op stress.
  • Ze zijn concreet, maar nog niet smart. Afvallen is concreet. Waarom moet het 10 kilo zijn? Het geeft je de ruimte om te ontdekken welk gewicht voor jou het beste is vol te houden. En, het geeft je veel meer voldoening als je al 4 kilo kwijt bent. Gun jezelf dat schouderklopje.

Het kan zijn dat deze doelen je energie geven, maar dat hoeft niet persé.

Uiteindelijk ga je deze subdoelen omzetten in smartstappen. Dit zijn de moetjes. Zorg daarom dat je ze kunt volhouden. Maak ze concreet en klein, zodat je het ook kunt volhouden wanneer je helemaal geen zin hebt.

Stel: je wilt dus afvallen, begin bijvoorbeeld met het stoppen van suiker in je thee. Of, neem 1 koekje per dag in plaats van 3. Hier heb je je mensenbrein voor nodig. Je vermogen om te plannen en je wilskracht in te zetten. Als je die stapjes klein houdt, lukt dat makkelijker. Omdat anders je oerbrein aan het roer gaat. Dat stuurt je het liefst naar makkelijk, lekker en veel. En dat is veel zoet, vet en zout.

Zorg dat je kleine nieuwe gewoonten geautomatiseerd hebt voordat je aan nieuwe begint!

Methode 2: de stepping stones

Hier ga je stap voor stap te werk, zonder dat je precies een einddoel voor ogen hebt. Je doet dit vanuit je intuitie, en vanuit een open en flexibele houding. Het is belangrijk dat de stap die je zet echt goed voelt voor je, en niet comfortabel en lekker. Want dan ben je waarschijnlijk bang om uit je comfortzone te stappen.

Dit is een lastige, omdat je de van tevoren niet weet wat de volgende stap is. Je laat dus eigenlijk de controle op het eindresultaat los.

Het grote voordeel is dat je misschien wel ergens belandt waar het nog veel beter is dan wat je had bedacht. Stel, je wilt een fijne relatie, en doet er veel moeite voor om deze te krijgen. Tinder, feestjes bezoeken, uitgaan.

Je wordt uitgenodigd voor een feest en denkt: ‘ha, weer een kans om iemand te ontmoeten!’ Maar alles in je zegt: dit is niet wat ik nu wil doen. Je hebt geen zin om je een halve dag voor te bereiden, kleren te kopen, naar de manicure te gaan. Je wilt veel liever met de hond het park in, daarna met een glas rode wijn een boek lezen op de bank.

Als je die impuls volgt, kan het dus zomaar zijn dat je in het park jouw liefde tegenkomt. Of, dat het boek dat je leest je leidt naar een interessante lezing over dat specifieke onderwerp, waar je…. Je snapt ‘m al.

Dit is wat Loretta Young bedoelt met:

Love isn’t something you find. Love is something that finds you.

Als je de eerste stap zet in wat echt goed is voor je, kan het je wel eens veel meer opleveren dan wat je met je doelen kan bedenken!

Methode 3: wat is jouw Barcelona?

Deze lijkt een beetje op de stepping stones, maar is toch anders. Het werkt vooral als je een verlangen hebt dat (nog) niet helemaal concreet is. Maar ook als je gewoon geen zin hebt in doelen en smartstappen.

Stel, je hebt een verlangen om meer spiritualiteit toe te laten in je leven. Of, je wilt meer verbinding met anderen. Of, je wilt minder digitale gadgets in je leven. Meer puur natuur. Dan kun je je bij alles wat je doet afvragen: brengt mij dit in de richting van mijn verlangen?

Mij helpt het om te kiezen voor een plaats die symbool staat voordat verlangen. Bijvoorbeeld, Barcelona. Als ik merk dat ik mijzelf steeds meer in de richting van Groningen beweeg, weet ik dat ik niet op de goede weg ben.

En natuurlijk is dit een metafoor! Ik houd van Groningen. Zoek vooral jouw Barcelona.

Het kan veel ontspanning geven om wel een stip aan de horizon te hebben, maar dat je toch de ruimte neemt om jouw tempo te volgen.

Wat werkt voor jou?

Een richting? Stappen zetten vanuit je intuïtie, zonder dat je weet wat het einddoel is? Of zijn doelen voor jou concreet, prettig en effectief? Zelf combineer ik alle drie de methoden, waarbij ik steeds meer experimenteer met de stepping stones. Dat wordt mijn doel voor 2022. Meer mijn gevoel volgen en kijken wat het oplevert.

Dat gun ik jou ook! Dat je meer experimenteert en voelt wat voor jou werkt, welke methode je ook kiest.

Volgens mij kun je hier best zelf mee aan de slag. Vind je dit lastig, en wil je samen met mij een strategie bedenken die voor jou werkt? Of – zeker zo belangrijk – wil je ontdekken WAT je verlangen of doel is? Modder niet langer door in je eentje, en vraag een gratis sessie aan!

Posted in

Laat een reactie achter