E-coaching voor vrouwen met ADHD

Zijn jullie ook een beetje klaar met al dat Skypen en Zoomen?

Ik wel een beetje. Ook al vond ik die afgelopen maanden best zinvol. Ik heb veel ervaring opgedaan met ‘videocoachen’, en het geven van trainingen via Zoom. Dat vond ik heel leerzaam.

En het was stiekem ook wel erg aangenaam in mijn comfortabele joggingbroek.

En: niet naar de bus te hoeven sprinten.

Het stofzuigen een keertje (of 2) over te slaan.

M’n boeken lekker op tafel te laten liggen, want die waren toch niet in beeld.

Mijn poes te kunnen aaien tijdens het videobellen.

Mijn eigen koffie. En mijn eigen koffiemok.

Maar ik miste wel het persoonlijke contact. De vibe tijdens een workshop, de spanningen en vermoeidheid die je klant kan meenemen, en die je meteen voelt zodra ze binnen is. De coachbubble. Dat je samen in één kamer bent, en de rest van de wereld even buitensluit. En daarna weer ruimte voor jezelf, om de sessie te laten bezinken.

Dus: fijn dat het weer kan, live  vrouwen coachen in mijn coachruimte! Graag!

En toch…. Al dat coachen achter m’n laptop, thuis, bood ook kansen.

Om dat te doen wat ik instinctief heel erg prettig vind. Namelijk, een passend aanbod samenstellen uit allerlei coachvormen. Maatwerk dus. Er is zoveel keuze! We kunnen naast het klassieke live coachen ook videobellen, mailen, bellen, whatsappen, sms’en. Maar ook: wandelen op gepaste afstand (ik weet dat ook niet-wandelcoaches dit steeds meer zijn gaan doen de afgelopen maanden. Ik ook).

Er zijn zoveel meer coachvormen dan 20 jaar geleden, ligt het dan niet voor de hand om daar ook gebruik van te maken?

Wat heb ik gedaan en geleerd de afgelopen maanden:

  • Ik ben gewend geraakt aan wat aanvankelijk vreemd voelde: e-coaching. Ofwel: videobellen en mailen, aangevuld met af en toe whatsappjes, sms’jes of gewoon een telefoongesprek. Door dit vaak te doen heb ik meters kunnen maken. En ik heb daarnaast ook ervaren dat e-coaching zeker zo persoonlijk kan zijn als live coaching!
  • Ik heb ontdekt wat ik nog te leren heb op het gebied van e-coachen. Namelijk, dat als je goed kunt coachen en mailen, dat dat nog niet betekent dat je goed kunt e-coachen.
  • Ik heb meteen maar de daad bij het woord gevoegd, en heb geïnvesteerd in een goede e-coach opleiding.
  • Ik heb ontdekt dat er een coachplatform bestaat waarin alle mailuitwisselingen en oefeningen met mijn klanten kunnen worden bewaard. Beveiligd en super overzichtelijk. Hoe fijn is dat als je een vol en vergeetachtig ADHD-hoofd hebt… Je kunt dus ook na je coachtraject alles nog eens nalezen. Of de oefeningen na bijvoorbeeld een jaar gewoon nog een keertje doen.

‘Ik heb ervaren dat e-coaching zeker zo persoonlijk kan zijn als live coaching’

Ik dacht: als ik nou eens de voordelen van het klassieke live coachen combineer met e-coaching? En deze gemengde coachvorm, ook wel blended coaching genoemd, aanbied aan vrouwen met ADHD? Op een manier die bij hun past? Zo gezegd, zo gedaan.

Welke voordelen biedt deze vorm van blended coachen?

  • Geen vrouw met ADHD is natuurlijk hetzelfde. Hoe fijn is het als je een mooie combinatie kunt kiezen tussen live afspreken, videobellen, mailen. Wat maar bij jou past.
  • Coachen wordt veel meer dan eens per twee weken een sessie bij mij. We hebben ook tussendoor contact via de mail, of een telefoontje als je bijvoorbeeld even vastloopt. Je gaat ook aan de slag met oefeningen die ik je mail. Of we zetten ons gesprek voort via de mail. Er is zoveel mogelijk! Het grote voordeel is dat er veel meer continuïteit is in het coachtraject. Doordat het tussendoor veel makkelijker is om contact te hebben, kunnen we veel sneller inspelen op wat er gebeurt in jouw leven. Er worden sneller kleine stappen gezet. Iets waar ik sowieso erg in geloof: grote dromen, kleine stappen.
  • Ik heb ervaren en geleerd dat vooral de mails als aanvulling op de gesprekken als heel ondersteunend worden ervaren. Je kunt nadenken over de vraag, en de oefeningen doen op een moment dat jou het beste uitkomt. Ook kan het schrijven helpen om je gedachten op een rij te zetten, en tot de kern te komen.
  • Sommige vrouwen vinden het anonieme karakter van online coachen heel prettig. Ze durven eerder het achterste van hun tong te laten zien. Geldt dat ook voor jou? Dan kan de stap om naar een coach te stappen kleiner zijn als je weet dat we gebruik maken van e-coaching.

Het mooie is, qua investering maakt het helemaal niks uit of we live afspreken, videobellen of mailen. Ik ga uit van een vast tijdstarief. Het kan zelfs een voordeel zijn als je thuis al lekker met een oefening aan de slag bent geweest. We kunnen tijdens onze ontmoeting daarna meteen de diepte in gaan. Dat scheelt weer geld en tijd?

Spreekt dit je aan? Heb je nog vragen, of wil je eens sparren of dit iets voor jou kan zijn? Maak dan gerust een afspraak voor een verkennend (en gratis) kennismakingsgesprek!  

Posted in

Laat een reactie achter