Ook altijd te laat? Waarom jezelf leren kennen helpt

Heb jij ook last van het ‘nog even dit’ syndroom? Je hebt nog een kwartier om te vertrekken, en daar gaat het mis. Ik heb mooi nog even tijd om pa te bellen. En, al bellend, even de was in de wasmachine te doen. En ondertussen ook nog even die balletschoenen te zoeken die Valerie kwijt is.

Dat gaat natuurlijk hartstikke mis, want jouw definitie van ‘even’ loopt vaak niet synchroon met de werkelijke tijd die je nodig hebt.

En stel, je bent na een kwartier klaar om te vertrekken. Dan zit je nog niet op de fiets!

Je moet je tas nog pakken, vest meegraaien, en o ja, moest je ook nog niet een mapje met spullen meenemen? O shit, mobieltje! Shit, leeg! Waar is de oplader?!?

Daar gaat je voorsprong!  En met een beetje pech zit je zwaar gestrest achter het stuur, op weg naar je afspraak. Toch maar met de auto….   

Het kan trouwens altijd nog erger. Je bent je afspraak immers niet vergeten. Je bent alleen maar (flink) te laat.

Herkenbaar? Voor mij wel, helaas.

Nu kun je denken: Oké, ik kom dus inderdaad vaak te laat. Boeie…. Mijn omgeving weet dit en accepteert dit meestal ook wel. En als het echt belangrijk is zorg ik wel dat ik op tijd ben.

Daar is niks mis mee, als jij of jouw omgeving daar geen last van hebben. Maar als dat wel zo is, dan wil je daar iets mee. Bijvoorbeeld als jouw afspraak zwaar geïrriteerd is. Zodanig dat het je afspraak belast. Waardoor je niet meer zo van de ontmoeting geniet, of er niet uithaalt wat je er uit wilt halen.

Wat doe je dan? En vooral: wat doe je niet?

Wat je niet helpt:

Tips en adviezen

Ben jij iemand die structureel te laat is? En heb je daar last van? Dan weet je dat tips en adviezen nauwelijks helpen. Anders had je ze wel toegepast.

Je schuldig voelen of boos worden op jezelf

Heeft ook geen zin. We weten allemaal dat je dit niet opzettelijk doet, en dat jij er zelf waarschijnlijk het meeste last van hebt. Bovendien verlamt het je. Het belemmert je om helder na te denken en creatieve oplossingen bedenken.

Boos worden op de ander

Ofwel: ‘je neemt me maar zoals ik ben’. Als jouw vriendin ervan baalt dat jij te laat bent, is dat haar goed recht. Jij kunt waarschijnlijk 25 redenen bedenken waarom op tijd komen echt niet zo belangrijk is, maar dat zijn jouw redenen. Het is geen vrijbrief om hier lekker mee door te gaan als jouw vriendin daar heel anders over denkt.

Geen vrijbrief dus, wel een uitnodiging aan jou om jezelf beter te leren kennen. En, hiermee misschien ook je vrienden, partner, collega’s en kinderen beter te leren kennen. 

Wat helpt wel: zelfonderzoek!

Onderzoek je gedachten en je gedrag

Als coach ben ik vaak bezit met strategieën en overtuigingen. Hoe doe jij jouw te laat komen? Wat is jouw interne dialoog, wat zeg je tegen jezelf voordat je weg gaat?  

Dit kun je natuurlijk ook zelf doen. Toen ik nog in een tijdsklem leefde hoorde ik mezelf regelmatig zeggen:

‘Ik wou dat ik deze afspraak niet nu gemaakt had’. ‘Eigenlijk heb ik hier helemaal geen zin in, maar ik moet wel’. Haar leven is nog veeeel voller, en zij maakt wel overal tijd voor’.  ‘Waarom spreek ik niet later af, ik heb nu juist zoveel energie om lekker te schrijven’. Of: ‘waarom maak ik ook zoveel afspraken op een dag…’.

Als dit soort gedachten vaak terugkomen, is het een patroon geworden. Daar wil je vanaf, zeker als het een patroon is dat niet (meer) voor je werkt. Zijn er te veel afspraken die ‘nu eenmaal moeten?’ Dan kan het zijn dat je last hebt HHH (Hoe Het Hoort) of FOMO (Fear Of Missing Out). Lees dan dit blog. Je wil niet afstevenen op een burnout.

Onder mijn gedachten zat ook een verlangen, dat ik dus niet serieus genoeg nam. Ik besloot dit wel te doen, en bewuster om te gaan met de afspraken die ik maakte. Er veranderde veel: ik genoot veel meer van mijn dagen en de ontmoetingen die ik had. En, ik hield veel meer energie over.

Word proactiever

Ik merkte dat ik te vaak afspraken maakte vanuit een automatische reflex. Nogal reactief dus. Als iemand tegen mij zei: ‘we moeten weer eens afspreken, het is alweer zo lang geleden’, dacht ik: leuk, maar nu even niet. Te veel gedoe en hectiek.

Maar ik zei: ‘ja, natuurlijk!’. Ik was echt in staat om tijdens verhuizingen, of in overvolle werkweken nog wandelafspraken in te plannen. Omdat het alweer zo lang geleden was dat ik met Pieter gewandeld had. Nu heb ik geleerd om dit toch te communiceren: ‘ik weet dat al best lang geleden is, maar nog even niet nu! Verhuizing en werk nemen mij nu te veel in beslag. In november even appen?’.

Volg je energie en je voorkeur

Ik ben flexibel, maar ik hecht aan mijn ochtendritueel. Mediteren, schrijven, het park in met de hond. ’s Ochtends ben ik ook het meest creatief, dan schrijf ik het liefst. Ik maak dan ook bijna nooit afspraken voor 10 uur ’s ochtends.

Hier houd ik zoveel mogelijk rekening mee, dit werkt voor me.

Wat werkt voor jou? Wanneer kom jij in een flow, of hyperfocus? Wanneer ben jij het meest productief? Wanneer loop jij helemaal leeg?

Weet wat belangrijk voor je is, en probeer je leven zodanig te organiseren dat het past bij je voorkeuren.

Dus: zoek geen baan waarbij je super punctueel moet zijn als je dat zelf helemaal niet belangrijk vindt. Tenzij die baan of die vrienden weer iets brengen dat voor jou nog belangrijk is dan ‘niet op tijd hoeven komen’.

Welke waarden zijn belangrijk voor je?

Als ontspanning belangrijk voor je is, of sociale contacten, ga je waarschijnlijk heel anders om met afspraken dan wanneer respect, efficiëntie of nut belangrijk voor je zijn.

Als je heel efficiënt bent, denk je wanneer je te vroeg bent waarschijnlijk eerder: ‘ik had nog even 3 mailtjes kunnen versturen, zonde van m’n tijd…’.

Vindt je ontspanning belangrijk? Dan gebruik je die extra minuten om nog even lekker samen met anderen een bakkie te doen. Even landen voordat de workshop begint.

Zo was ik heel erg van ‘nuttig’. Veel doen, lijstjes afvinken.

Totdat ik aan de slag ging met mijn kernwaarden. En ontdekte dat sommige waarden mij veel meer kostten dan opleverden. Van het efficiënt afvinken van lijstjes kreeg ik veel minder energie dan wanneer ik een mooi stuk had geschreven op een moment dat ik daar echt energie voor had.

Nu ben ik er achter dat een waarde als ontspanning veel beter bij me past. Ik ben dan veel meer in het nu, en ik voel veel beter waar ik op dat moment energie voor heb. Ik krijg dan ook veel meer gedaan dan wanneer ik lijstjes moet afvinken van mezelf.

En, ik geniet er veel meer van als ik ruim op tijd ben.

Tijdens het schrijven van dit blog krijg ik een appje van mijn dochter. Ze wordt getest op Corona. ‘Mam, we zijn er. Een kwartier te vroeg’. Als ik haar vraag waarom zij altijd ruim op tijd is, zegt ze: ‘dat geeft me zoveel rust…’. Ik bedoel maar?

Ben jij benieuwd geworden hoe dit bij jou zit? Of wil je aan de slag met andere ADHD-thema’s die niet meer voor je werken? Ik help je er graag bij! Maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

Posted in

Laat een reactie achter