ADHD en positieve emoties: halleluja of helpend?

Het ervaren van positieve emoties is een voorwaarde om je leven een positieve wending te geven. Positieve emoties zijn daarmee niet alleen helpend, maar ook noodzakelijk.

En dat kan best een uitdaging zijn. We hebben de neiging om vast te blijven zitten in wat we niet willen. Chaos in huis, ruzie, of jezelf klein en minderwaardig voelen. We weten niet wat we wel willen, en zijn vooral gericht op het vermijden van wat we niet willen.   

Waardoor onze focus gericht blijft op chaos, ruzie en minderwaardigheid.

Immers: what you resist, persists.

En, mocht je wel een gewenst eindresultaat voor ogen hebben, dan heb je  waarschijnlijk al zo vaak tevergeefs geprobeerd je realiteit te veranderen, dat je murw geworden bent.

Je kunt je misschien niet eens meer voorstellen dat het echt helemaal anders kan, laat staan dat je weet hoe. Om daar achter te komen is het belangrijk dat ontdekt wat je verlangens zijn. En dat kan nu eenmaal het beste vanuit een staat van ontspanning, en vanuit  fijne, positieve gevoelens en gedachten. Door die positieve spier in jezelf te trainen breng je jezelf in een staat waarin je contact krijgt met wie je echt bent, en wat je echt wilt. Dat lukt je nooit vanuit pijn en angst.

Maar, als ik je zou adviseren om alleen maar positieve gedachten en emoties te ervaren wordt het al gauw een halleluja verhaal. Een jubelend verhaal dat niet aansluit bij jouw realiteit. Een realiteit die op dit moment voor jou waarschijnlijk alles behalve positief is.

Besteed daarom altijd aandacht aan je pijnlijke emoties

We hebben vaak de neiging om weg te lopen van onze pijnlijke emoties, of om deze te onderdrukken. Doe dat niet! Al jouw emoties zijn waardevol. Ze geven feedback over jouw binnenwereld, en hebben allemaal een boodschap in zich. Ze geven aan dat jij van jouw oorspronkelijk pad bent afgedwaald. Ik raad je echt aan om de vlogjes en boeken van Vera Helleman te raadplegen als je hier meer over wilt weten.

Neem de tijd om aanwezig te zijn bij deze pijnlijke emoties. Luister naar ze, ervaar ze, en laat ze dan los. Neem jouw pijnlijke emoties serieus, en zoek hierbij hulp als dat je lastig vind.

Als je je leven echt een andere wending wilt geven, is het daarnaast belangrijk om emoties te ervaren die jou in een positieve stemming brengen. Het is de weg terug uit het moeras. En nu hoor ik je denken:

Jezelf goed voelen terwijl je dat helemaal niet voelt, hoe doe ik dat?

Ik snap heel goed dat als je aan het overleven bent, positiviteit tegennatuurlijk voelt. Het kan zelfs irritatie kan bij je oproepen.  

De discrepantie tussen jouw huidige situatie, en een positieve emotie voelt als veel te groot.   

Dat is begrijpelijk, maar dat komt ook omdat we het veel te groot maken. We denken dat we meteen in een soort gelukzaligheid moeten schieten.

Dat is helemaal niet nodig. Het zijn vaak al kleine stapjes die je in een andere, betere stemming brengen. Kleine stapjes die een groot resultaat geven, omdat ze ervoor zorgen dat je een andere afslag neemt.

Dit vraagt om bereidheid.

De bereidheid om te geloven dat positieve emoties jou op weg helpen, zonder dat je weet hoe het eindresultaat er uit gaat zien. Dat kan best lastig zijn, omdat je de controle op het eindresultaat los moet laten.

Misschien heb je ook last van hardnekkige overtuigingen die in de weg staan. Ben je ervan overtuigd dat het toch niet gaat lukken? Kies ervoor om deze stappen toch te zetten, en kijk wat het met je doet. Je hebt echt niks te verliezen.

Hoe breng je jezelf in een positieve stemming?

Focus op de details

Als we veel last hebt van een nare situatie in ons leven gaat dit ons leven vaak beheersen. Er gaat (bewust en onbewust) veel aandacht naar toe. Dit maakt dat we de neiging hebben hier vaak in zwart-wit termen over te praten. Let maar eens op je eigen taalgebruik! ‘Wat een rotdag’. ‘Ik voel me zo ellendig….’ ‘Dit komt niet meer goed’.  Je weet er zelf vast nog wel een paar te bedenken.

Alles wat je hieruit kan redden is goed, en klein. De fluisterstemmetjes die we vaak overschreeuwen; de passanten in het park die je vriendelijk gedag zeggen, het genieten van een stand-up comedian op tv, heerlijke muziek.

Een mooi klein begin van de weg uit het moeras is dat je je zaklamp laat schijnen op wat er goed gaat in je leven. Benoem en waardeer dit. Dit brengt je in een staat van dankbaarheid, een hele positieve emotie. Maar het helpt je ook om meer nuance aan te brengen in je (interne) dialoog. ‘Mmm, het was een pittige dag, maar ik heb wel genoten van…’.

Gedachten en gevoelens zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je gedachten veranderen, veranderen je gevoelens ook.


Ga op zoek naar de positieve emotie die jou op dat moment het meest aanspreekt

Dat zijn er heel veel! En je kunt ze allemaal kiezen. Het is wel belangrijk dat je de emotie oprecht ervaart. Net doen alsof je blij bent terwijl je je verdrietig voelt is onecht en werkt averechts.

Is het lastig voor je om dankbaarheid te voelen? Misschien lukt het wel om geïnspireerd te raken. Door een vlogger te bekijken die je bewondert. Een boek te (her)lezen dat je inspireerde. Vind je inspiratie lastig? Misschien lukt het je om rust en kalmte te zoeken in een meditatie. Heb je meer met genieten? Zet een lekker nummer op, of eet iets heerlijks. Wat voor jou maar werkt.

Wat ook helpt, is dat je op zoek gaat naar het moment dat je een bepaalde positieve emotie ervaarde. Wanneer voelde je je dankbaar, geïnspireerd, verbonden? En hoe voelde je je toen? Op deze manier maak je contact met de emotie die je wilt ervaren – en je ervaart ‘m daardoor ook.

Om je te helpen vind je hier een aantal emoties die je in een positieve stemming kunnen brengen. En natuurlijk is deze lijst niet uitputtend!

DankbaarGeraaktInspiratie
VervullingBewonderingBetovering
LiefdevolCompassieVerwondering
HelderVerstandigRedelijk
Rustig, kalmVertrouwenPassievol, gedreven
EnthousiastKrachtig, sterkVastberaden
ZelfbewustAcceptatieToegewijd
VerbondenVrijGenieten
PlezierGulInteresse


Vanuit de gedachte ‘wat je aandacht geeft groeit’ zul je merken dat het je steeds makkelijker afgaat om positieve emoties en gedachten te ervaren. Dit zorgt ervoor dat je positiviteit verankert in je leven. Het maakt het makkelijker voor je om af te rekenen met jouw ADHD pijn, en je verlangen te volgen.

Volgens mij moet je hier best mee aan de slag kunnen. Heb je hier toch hulp bij nodig? Maak een afspraak met me, dan kijken we in een gesprek wat je precies nodig hebt.

Ik wens je een plezierige week!

Posted in

Laat een reactie achter