Hoe krijg je grip op je dag?

Hoe ziet jouw ideale dag er uit?
En lijkt ‘ie een beetje op jouw huidige dag?

Ziet  jouw dag er doorgaans uit als een survivaltocht? Een veldslag? Ben jij vaak aan het jongleren om alle ballen in de lucht te houden? 

Herkenbaar, en uitputtend. En, alle lof dat je dit volhoudt! Dat kan alleen maar als je enorm sterk bent.

Zo, steek die maar vast in je zak?

Wat veel vrouwen met ADHD mij vertellen, is dat ze regelmatig de grip op hun dag kwijt zijn. Ze gaan mee met de waan van de dag, en reageren op alle prikkels die er op hen afkomen.

Zeker de moeders met ADHD. Met een beetje geluk hebben zij ook minstens 1 kind met een vol hoofd. Zij zijn blij dat ze het eind van de dag halen onder al te veel gedoe.

Wat valt mij op:

  • De focus van deze vrouwen ligt vooral op het voorkomen van chaos, en het blussen van brandjes. Er gaat veel aandacht uit naar wat ze niet willen: geen chaos en geen gedoe. Je snapt wat hiermee centraal staat…… Juist: chaos en gedoe!
  • Zij zijn vaak heel reactief.
  • Hun ToDo list is niet alleen lang, maar vaak ook een aaneenschakeling van ‘moetjes’.

Herken je dit? Weet dat het ook anders kan!

Huh? Hoe dan?

  1. Door grip te krijgen op je energiehuishouding.
  2. Door de nadruk te leggen op wat je per week gedaan wilt hebben,
  3. … en dit te integreren in je dag.

Krijg grip op je energiehuishouding

We zien energie vaak als een constante. Een ding waar je veel van kunt hebben, of weinig.  

Terwijl er  heel veel diversiteit is in energie. Zo kun je energie hebben om te lummelen, om creatief bezig te zijn, om blogs te schrijven, en om suffige klusjes te doen, zoals de btw-aangifte. Die laatste belastingklus kan ik heel goed doen als ik een korte nacht heb gehad. Terwijl ik het beste schrijf als ik ’s ochtends uitgerust ben.

Wanneer heb jij welke energie? Wat werkt voor jou als je moe bent, of als je kinderen op school zitten? Welke energie heb jij nodig om je schoolwerk na te kijken, en wanneer heb je die energie?

Wat wil je per week gedaan hebben?

Pak deze matrix van Stephen Covey er eens bij. Hij maakt onderscheid tussen ‘belangrijk’ en ‘urgent’. Vaak maken we belangrijk wat misschien helemaal niet zo belangrijk is.

Zelf was ik in de hoogtijdagen van mijn ADHD (wat ik toen overigens nog helemaal niet wist) vooral gefocussed op het masteren van chaos in huis. Opruimen was voor mij belangrijk en urgent geworden, en dat lukte natuurlijk bijna nooit.

Toen ik me realiseerde dat hier helemaal niet blij van werd, besloot ik mijn focus te verplaatsen naar waar ik wel energie van kreeg. Wat ik echt waardevol vond.   

In mijn geval was dat schrijven. Ik had destijds werk als journalist, en ik gaf lezingen over de Europese Unie. Er was altijd wel iets te schrijven, of te redigeren, en meestal deed ik er dat maar een beetje bij. Ik besloot de rollen om te draaien, en mijn schrijven centraal te stellen. En het opruimen tussendoor te ‘husselen’. Ik stelde wekelijks in ieder geval 1 doel dat met mijn schrijven te maken had. 

Wat zou jouw doel kunnen zijn? Waar word jij echt blij van?  

En hoe ga je dat integreren in je dag?

Hier heeft een vast ochtendritueel mij bij geholpen. En dat doet het nog steeds, trouwens.

Dat ochtendritueel helpt me om 3 of 4 taken te kiezen die passen bij hoe ik me voel. En daar begin ik ook meteen mee. De kleinere dingen die nu eenmaal ook gedaan moeten worden is ‘rest’. Ik schrijf ze wel op, maar plan ze niet in. De kortere mailtjes tussendoor, opruimen, de lenzenspecialist bellen.

Iedere dag is weer anders. De ene dag heb ik meer energie om te schrijven dan de andere. En er zijn dagen dat ik zo moe ben, dat ik weinig creatiefs uit m’n vingers krijg. Daar geef ik me aan over, en doe dan  het hoogstnoodzakelijke.

Maar er is nog nooit een week geweest waarin er  niet een paar momenten zijn waarop ik wel energie heb om te schrijven. Ik ben nooit volcontinu moe ben. Die momenten bewaak ik, en benut ik.  

Wat vraagt dit van je?

De bereidheid om je planningsdrang los te laten, en je energie leidend te laten zijn.

Dat je gaat onderzoeken wat echt belangrijk is voor je. En dat je dat centraal stelt.

Wat levert het je op?

Heel veel kennis over jouw energiehuishouding, en dus over jezelf. Je leert jezelf kennen op een dieper niveau dan ‘ik houd van tomatensoep en kijk graag naar the Crown’.

Je leven wordt moeitelozer, en leuker.

Het kan zomaar zijn dat je al die andere dingen die je zo moet van jezelf, makkelijker voor elkaar krijgt! Dat gebeurde in ieder geval bij mij. Doordat ik veel minder aandacht schonk aan ‘geen chaos’, verdween de lading. Met als gevolg: ik vind ‘spic en span’ veel minder belangrijk, en krijg het veel vaker voor elkaar! Mooie paradox toch?


Je doet minder en bereikt meer, en wordt veel meer de ‘master’ van jouw leven


Wil je hier zelf al mee aan de slag? Download mijn e-book, 3 essentiële stappen voor vrouwen met ADHD. Het geeft je nog meer handvaten om op een fijne manier met jezelf aan de slag te gaan.

Doe je dit liever samen? Neem dan contact met me op voor een gratis kennismakingsgesprek! Dan verkennen we wat jij nodig hebt.

Fijne dag!

Carola

Posted in

Laat een reactie achter